Datum: 8 augustus 2008

Welke geuren hangen er in de Horeca?

Naar aanleiding van het rookverbod in de Horeca in Chicago heeft Dr. Alan Hirsch van het Smell and Taste Treatment and Research Foundation 46 verschillende geuren in horeca zaken gedetecteerd.

Degene die het meest tegenstaan zijn de geuren van hout ( beschreven als vochtige aarde), urine, een zure lucht afkomstig van alcohol adem en de geuren van zweet en bier. De geuren zijn ook gekwantificeerd met als resultaat dat vast is komen te staan dat de gemiddelde horecazaak twee keer zo stinkt als een dierenpension. Hirsch adviseert dan ook om maximaal te ventileren en gebruik te maken van geursystemen.

Source: Chicago Tribune

 

Datum: 27 juli 2008

Geurende koffiekaarsen

Nespresso, bekend van zijn geurige koffie, waagt zich aan welriekende binnenhuisdecoratie. Zo kan u binnenkort na een sterk kopje koffie het aroma verder blijven opsnuiven dankzij een koffiekaars. De collectie van vijf kaarsen is ontwikkeld door parfumeur Olivia Giacobetti, die ook al de Galerij der Geuren in de Nespresso-boetiek op de Champs Elysées op haar palmares heeft. Elke kaars verspreidt een specifieke geur die verband houdt met koffie. Het gaat om aroma's van de Arabicagrond, over het hout en de bloemen van de koffieplant tot de warme geur van in de zon gedroogde koffiebonen en geflambeerde koffie.

 

Datum: 7 juli 2008

Geursystemen kunnen clubs redden van schraal-bier-en-zwetende-mensen-geur

ROOKVERBOD ZORGT VOOR ANDERE GEURPROBLEMEN

Je kunt veel zeggen van het rookverbod, maar de atmosfeer in clubs en podia kan er alleen maar beter van worden. Je kleren stinken niet meer naar rook, de zaal staat niet meer blauw. Heerlijk. Of toch niet? De eerste stappen in het rookvrije nachtleven leren anders. Het gaat misschien wat ver om te stellen dat 5 Days Off stinkt, maar dat het ontbreken van een rookgordijn een onaangename nieuwe geur boven brengt, dat mogen we toch wel concluderen.

Ook Jon Heemsbergen van de Melkweg, een van de locaties van 5 Days Off, heeft het gemerkt. "Je kent misschien de geur van een club als je er de volgende ochtend binnen stapt, als er nog niet schoongemaakt is. Een mix van mensengeur en schraal bier. Die geur begint nu om een uur of vier 's nachts al op te komen. De glazenrapers zijn niet zo blij. Glazen halen terwijl je bukt op kruishoogte is geen pretje sinds het rookverbod. Maar ja, wat doe je eraan? Misschien is het een kwestie van wennen."

De Melkweg is zeker niet de enige club met dit probleem. In landen waar het rookverbod al langer geldt, zoals Frankrijk en Engeland, is het een bekende bijwerking. Het zou kunnen dat de nieuwe geur snel onlosmakelijk verbonden is met het uitgaansleven. Precies zoals je de geur van je eigen huis ook niet meer ruikt. Maar misschien is er ook wel een oplossing. Er wordt immers veel onderzoek gedaan naar geuren. In winkels en op kantoren is het gebruik van geurverspreiders steeds normaler.

"In de Albert Heijn wordt bewust een geur van vers brood in de winkel verspreid, in kantoorruimtes waar lange vergaderingen plaatsvinden worden geurzuilen geplaatst", zegt geurexpert Marije Fransen. Zij geeft les over de werking van geuren aan de TU in Eindhoven. Zulke geurverspreiders zouden ook in de horeca van pas kunnen komen, vindt ze.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/39772572

 

Datum: 10 juni 2008

Geurmarketing verleidt de vrouwenneus

Door: DAG

Supermarkten experimenteren met geuren. Ze verkopen meer paaseitjes door chocoladegeur.

‘Vrouwen hebben een heel scherpe neus’, zegt Wim Jaegers, supermarkthouder in Putte. ‘Een vrouw ruikt eerst overal aan, vooral aan eten. Een vent steekt het meteen in zijn mond.’

In zijn Eurospar heeft Jaegers drie geurapparaten geïnstalleerd. Die bij de snijbloemen verspreidt een zoete bloemetjesgeur, die bij het fruit een frisse limoengeur en bij de koffieautomaat hangt een licht koffiebonenwalmpje. Vooral vrouwelijke klanten hoopt hij op deze manier te bewegen hun karretje voller te laden.

In veel bedrijven en openbare gebouwen worden al geurtjes verspreid, vertelt zijn leverancier, Rob van der Kleijn. ‘Van sauna tot schoenenzaak.’ Maar als instrument om de verkoop van voedsel te bevorderen staat geurmarketing nog in de kinderschoenen. Een klein aantal supermarkten heeft geurapparaatjes geïnstalleerd.

Coca Cola is het eerste grote merk dat geur inzet als verkoopinstrument. In twintig supermarkten zijn in het kader van het EK-voetbal tribunes van blikjes en flesjes opgebouwd, compleet met grasmat, doeltje en enorme bordkartonnen Ruud van Nistelrooij. Het geheel is opgeleukt met een machine die de geur van vers gemaaid gras verspreidt. Ook bij een grote tuincentrumketen staan, bij de grasmaaiers, machientjes die graslucht verspreiden.

Geurmachines

Het communicatiebedrijf van Van der Kleijn levert sinds vorig jaar de speciaal ontwikkelde geurmachines – zwarte kastjes, die lijken op een kleine luidspreker. Elke geur is mogelijk: van chocola tot wasmiddel. Met de kastjes kun je een groot oppervlak ‘begeuren’, vertelt de leverancier. Het geurgehalte is te reguleren. Dat is belangrijk, meent Van der Kleijn, want een beetje geur bevordert de verkoop, maar teveel werkt averechts. Ook is speculaasgeur bij de tandpasta een slecht idee.

Maakt een supermarkt door die geurtjes meer omzet?

‘Dit is zo nieuw dat er nog geen testresultaten zijn’, zegt Van der Kleijn. Binnenkort start hij een proef in een grote supermarktketen, waarvan hij de naam nog niet wil noemen. Jaegers is echter nu al overtuigd dat het werkt. ‘Reacties van klanten krijg ik eigenlijk niet. Maar onbewust merken consumenten het wel degelijk. Met Pasen had ik een chocoladegeur besteld. Ik heb nog nooit in zo’n korte tijd zoveel paaseitjes verkocht.’

'geur werkt wel'

Emeritus hoogleraar Ep Köster, deskundig op het gebied van geur en smaak, denkt dat een geurapparaatje in de supermarkt wel degelijk kan werken. ‘Als je onbewust de geur van koffie ruikt, zul je je eerder realiseren dat je nog koffie nodig hebt. Maar je gaat er uiteindelijk niet meer koffie van drinken. Bij chocola zou het wél kunnen werken, dat je door zo’n geurmachine meer gaat kopen dan je van plan was.’.Köster heeft weinig bezwaar tegen het gebruik van geurapparaatjes. ‘Maar je zou het in zekere zin kunnen zien als misleiding. Het is natuurlijk een kunstmatige manier om spullen te verkopen.’ Voor een goed resultaat moet een toegevoegde geur vooral subtiel zijn, stelt hij. Jaegers is dat met hem eens: ‘Ik zal nooit mijn hele winkel vol geuren hangen. Het psychologisch effect kan dan verloren gaan. Dat de klant denkt: ik word gefopt.’

Date: 10 juni 2008

Tempting aroma's cause impulsive, quickfix spending

A researcher in Singapore has found that being exposed to tempting aromas or other tempting stimuli can make consumers more likely to engage in quick-fix, impulsive spending. The study, published recently in the Journal of Consumer Research, involved several experiments. The subjects of one study were either to appetite-stimulating photos of food or non-appetite-stimulating photos of nature. Those exposed to the appetite-stimulating photos were more likely to spend more money for a small, quick-gain lottery ticket than there were to spend less on a longer-term, potentially higher-gain lottery ticket. In the other study, participants in a dressing room were either exposed to the scent of cookies or to no scent at all. Those smelling the cookies were much more likely to make an impulse purchase of a new sweater, even after instructed that their budget was tight.

Related links:

Science Daily

Xiuping Li, “The Effects of Appetitive Stimuli on Out-of-Domain Consumption Impatience.” Journal of Consumer Research: February 2008.

 

Datum: 26 mei 2008

"Effect van geur in retail jarenlang onderbelicht"

Klik hier: Artikel levensmiddelenkrant

 

Datum: 23 mei 2008

Man schat vrouw met kruidige bloemengeur jonger en slanker

Wassenaar 23 mei 2008 - Vrouwen die een kruidige bloemengeur gebruiken worden door mannen jonger en slanker geschat. Volgens de schrijver van het eind juni te verschijnen boek "Whiff!", van auteur Russell Brumfield kan het gebruik van de juiste geur de perceptie van de vrouw positief beïnvloeden. Uit testen is gebleken dat een vrouw die een kruidige en bloemige geur om zich heeft hangen 7% slanker en 6 jaar jonger geschat wordt.

Brumfield baseert zich in zijn boek, waarin verrassende feiten over de kracht van geur onthuld worden, op diverse studies waaronder bijvoorbeeld van dr.Alan Hirsch van het Smell and Taste Institute uit Chicago. Uit één van zijn eerdere studies bleek ook al dat vrouwen sneller afslanken als ze in een naar aardbeien geurende omgeving sporten. Volgens drs.Pieter Willem Slootweg van Aromatics Europe, een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van geuren, is dit nog maar één van de verrassende onthullingen die in het boek gedaan worden. "Iedereen kent de uitdrukking 'chemie tussen man en vrouw...' en zo werkt het ook echt. Mannen en vrouwen trekken onbewust naar elkaar toe door geur".

Niet alleen vrouwen kunnen hier hun voordeel mee doen, ook bijvoorbeeld winkels, galeries en sportscholen. Zo blijkt dat het gebruik van de juiste geuren altijd een positief effect heeft op de beleving van de consument. Schilderijen die in een lekker ruikende ruimte hangen worden als duurder geschat, kleding wordt kwalitatief beter beoordeeld en de spiegel in de sportschool blijkt een stuk vriendelijker als er een lekkere geur aanwezig is.

Slootweg haalt ook nog een onderzoek over shampoo aan. "Uit vier verschillende shampoos moest een testpanel de beste kiezen. Het enige verschil tussen de shampoos was een verschil in de sterkte van de geur. De sterkst ruikende shampoo werd unaniem beoordeeld als de beste, deze was romiger, spoelde beter uit en gaf het haar de mooiste glans"

"We staan aan het begin van de ontwikkeling van een heel nieuw tijdperk waarin geur een belangrijke rol gaat spelen. Geur blijkt een geheel eigen taalvorm te zijn die niet alleen de perceptie kan beïnvloeden maar ook de weg kan wijzen of gevaar kan duiden". Aldus Slootweg, "De komende weken zullen we iedere week nieuwe testresulaten openbaar maken waaruit blijkt dat de neus één van onze meest waardevolle en meest onderschatte zintuigen is".

Wordt vervolgd dus....

 

Datum: 22 mei 2008

http://www.marketingtribune.nl/nieuws/Rookverbodmarketing-aromatisch-geurmanagement-32054/

 

Datum: 21 mei 2008

Consument in macht van geur

Wassenaar, 21 mei 2008 - Mis het vanacht niet. Om 00.30 uur Nederlandse tijd vind de allereerste teleconferentie van het "Scent Marketing Institute" plaats. De informatie die vanavond vrijgegeven wordt zal de basis zijn voor de definitieve doorbraak van geurmarketing in Europa.

De feiten zullen bediscussieerd worden en zullen inzicht geven in de werking van geur op het menselijk brein. Hoe we het menselijk gedrag met geur positief kunnen beïnvloeden; verhoging van waakzaamheid, sexualiteit, ontspanning en het versterken van herinneringen.Welke geur zorgt voor hogere consumentenbestedingen en verhoging van de merkperceptie.

Aanleiding voor deze unieke gebeurtenis is het binnenkort te verschijnen boek "Whiff!" 'de machtige invloed van geur op het consumentenbrein' van Russel Blumfield dat beschrijft hoe belangrijk geur is voor de beleving van consumenten.

Volgens Pieter Willem Slootweg van Aromatics Europe, in Nederland actief is op het gebied van geurmarketing staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk in marketing. "We halen 20.000 keer per dag adem......door de neus! Lang is de waarde van geur door ondernemers en overheden onderschat maar we zien nu in de media steeds meer voorbeelden voorbijkomen. Denk aan de sinaasappelgeur in de politiecel of de 'geurstadions' van Coca-Cola in een aantal supermarkten".

Slootweg, lid van het Scent Marketing Institute, kijkt uit naar de conferentie van vannacht. Hij licht vast een tipje van de sluier op: "Het zal zeer interessant en leuk zijn om aan de hand van praktijk voorbeelden en onderzoek te horen wat voor positieve effecten geur hebben, het zal absoluut verbazen".

Op deze site kunt u zich ook opgeven voor het bijwonen van de teleconferentie.

Het nieuwste boek over geurmarketing komt op 20 juni uit:

                                                           "WHIFF!"

             the revolution of scentcommunication in the information age

Klik op onderstaande link en ontvang gratis een hoofdstuk

http://www.whiffbook.com/

Een absolute aanrader voor iedereen die alles wil weten over communiceren met geuren .

 

Datum 20 mei 2008

Coca-Cola experimenteert met geurmarketing

Coca-Cola gaat binnenkort in twintig supermarkten in Nederland experimenteren met geur om het koopgedrag van de consument te beïnvloeden. Coca-Cola plaatst in deze supermarkten een display in de vorm van een minivoetbalstadion die de geur van versgemaaid gras verspreidt. Deze geur zou de klant sneller tot aankopen moeten verleiden. De geur wordt niet door de hele supermarkt verspreidt, maar enkel in de buurt van de display. Dit is de eerste keer dat in een supermarkt geur (bewust) als marketinginstrument wordt ingezet.

Dit is natuurlijk helemaal de verdienste van Coca-Cola. Een adverteerder van het formaat van Coca-Cola heeft de slagkracht om marketing in zijn geheel te innoveren en zodoende naar een hoger niveau te tillen. Coca-Cola heeft de kracht supermarkten mee te krijgen in dit soort acties en bij succes wordt de keuze voor ‘geurmarketing’ dus een veiligere: “Coca-Cola toonde immers al aan dat het werkte.” Maar de frisdrankgigant doet dit natuurlijk niet enkel om een nieuw marketinginstrument in de markt te zetten. Of de actie tot meer aankopen leidt of niet, geurmarketing is nieuw, dus Coca-Cola laat zien dat het innovatief bezig is. Een betere vorm van branding is er in een populaire business als frisdrank haast niet.

Geschreven door Peter Evers, Redacteur Marketing van www.spotlighteffect.nl

Datum: 2 april 2008

Harrods stapt groots in geurmarketing

LONDEN – Harrods in Londen stapt op grote schaal in geurmarketing. Het luxe warenhuis van Mohammed Al-Fayed zet op alle zeven de verdiepingen frisse geurtjes in die klanten moeten aanzetten meer te kopen.

Zo wordt de geur van kokosnoten ingezet op de afdeling damesmode, wordt de verkoop van tuinmeubilair gestimuleerd met de geur van vers gemaaid gras en wordt elders in de winkel de geur van granaatappel ingezet. De Aroma Company uit het Amerikaanse Ambridge is de leverancier van het systeem.In de liftportalen wordt de geur van citroen en basilicum gebruikt. In de portalen kunnen klanten voordat ze instappen zien waar ze moeten drukken om bij hun gewenste geurkeuze te komen. Geur heeft volgens de leveranciers van dit soort systemen een belangrijke invloed op de gemoedsstemming van klanten.

 

Datum 30 maart 2008

De geur van een auto-interieur

Een nieuwe auto heeft een bepaalde geur, en die is in veel gevallen niet toevallig tot stand gekomen. Autofabrikanten hebben speciale geurteams die de geur van het interieur bepalen. Zo ook bij Volvo waar een speciaal team van acht mensen ervoor zorgt dat een nieuwe Volvo ruikt, zoals een Volvo moet ruiken!

Stap in een nieuwe auto en vaak komt je een typische (aangename) geur tegemoet. En dat is iets dat bijdraagt aan de kwaliteitsbeleving van een auto. Diverse factoren, waaronder het dichtvallen van een portier, het aanraken van knopjes en ook de geur dragen sterk bij aan de kwaliteitsbeleving die je van een auto hebt.

Voornamelijk premium merken - waar kwaliteitsbeleving zeer belangrijk is - besteden hier dan ook veel aandacht aan. Beleving is immers belangrijk in de overtuiging van de klant. Fabrikanten als Audi, Mercedes en BMW, maar ook Volvo hebben dan ook speciale teams die aandacht besteden aan de geur in de auto.

Diverse materialen

Het interieur van een moderne auto bevat veel verschillende materialen, zoals kunststoffen. Deze bestaan op hun beurt weer uit chemische stoffen. Terwijl de meeste hiervan gevangen blijven in het materiaal, kunnen kleine hoeveelheden verdampen en de geur afgeven die zo typisch is voor een nieuwe auto. Volvo controleert deze stoffen en de geur die ze in het interieur kunnen veroorzaken. Hoe het interieur zou moeten ruiken is de taak van het geurtestpanel. Het panel bestaat uit acht mensen die een zorgvuldige selectieprocedure ondergingen om te bepalen dat ze allemaal een normaal reukvermogen hebben dat niet merkbaar van verschilt van dat van de anderen. Er nemen altijd vier mensen deel aan een geurtestsessie.

Geurpanel

Bij de keuze van de gebruikte materialen wordt het geurpanel betrokken. Het panel beoordeelt de geur van de interieuronderdelen met een cijfer variërend van 1 tot 6, waarbij 1 voor 'niet waarneembaar´ en 6 voor 'ondraaglijk´ staat. Om goedkeuring te krijgen mag de score van het onderdeel niet hoger zijn dan 3, wat 'licht waarneembaar, maar niet onaangenaam´ betekent. Wat goed of slecht ruikt, is een subjectief oordeel. 'Verschillende mensen nemen geuren verschillend waar´, zegt Patrik Libander, test-ingenieur bij Volvo Car Corporation en verantwoordelijk voor het geurtestpanel. 'Dat is zo vanwege de verschillen tussen generaties en culturen. Maar ook vanwege de associaties van diverse mensen die oordelen op basis van hun eigen ervaring. Dat is juist één van de aspecten die dit werk zo interessant maken.´

Zonnesimulator

Interieurdesigners maken ook gebruik van een zonnesimulator. Daarmee kan een auto met nieuw interieurmateriaal worden getest door hem een aantal uren in de simulator te plaatsen totdat in de auto een temperatuur is bereikt van 65 graden Celsius. Er wordt speciale analyseapparatuur gebruikt om het totaal aan vluchtige organische stoffen (TVOC´s, Total Volatile Organic Compounds) te bepalen. Ten slotte zitten leden van het geurtestpanel in de auto om de geuren te evalueren, waarbij ze de geur een cijfer toekennen. 'We leggen onszelf en onze leveranciers strenge eisen op´, concludeert Patrik Libander. 'Rijden in een Volvo moet ook voor de neus een plezierige ervaring zijn.´

Datum: 28 maart 2008

Emotion Makes Nose a Sharper Smeller

Know how a whiff of certain odors can take you back in time, either to a great memory or bad one? It turns out emotion plays an even bigger role with the nose, and that your sense of smell actually can sharpen when something bad happens.

Northwestern University researchers proved the surprising connection by giving volunteers electric shocks while they sniffed novel odors.

The discovery, reported in Friday's edition of the journal Science, helps explain how our senses can steer us clear of danger. More intriguing, it could shed light on disorders such as post-traumatic stress syndrome.

"This is an incredibly unique study," said Dr. David Zald, a Vanderbilt University neuroscientist who studies how the brain handles sensory and emotional learning. "We're talking about a change in our perceptual abilities based on emotional learning."

Scientists long have known of a strong link between the sense of smell and emotion. A certain perfume or scent of baking pie, for instance, can raise memories of a long-dead loved one. Conversely, a whiff of diesel fuel might trigger a flashback for a soldier suffering PTSD.

Could an emotionally charged situation make that initial cue be perceived more strongly in the first place?

The research team recruited 12 healthy young adults to find out.

Volunteers repeatedly smelled sets of laboratory chemicals with odors distinctly different from ones in everyday life. An "oily grassy" smell is the best description that lead researcher Wen Li, a Northwestern postdoctoral fellow in neuroscience, could give.

Two of the bottles in a set contained the same substance and the third had a mirror image of it, meaning its odor normally would be indistinguishable. By chance, the volunteers correctly guessed the odd odor about one-third of the time.

Then Li gave the volunteers mild electric shocks while they smelled just the odd chemical. In later smell tests, they could correctly pick out the odd odor 70 percent of the time.

MRI scans showed the improvement was more than coincidence. There were changes in how the brain's main olfactory region stored the odor information, essentially better imprinting the shock-linked scent so it could be distinguished more quickly from a similar odor.

In other words, the brain seems to have a mechanism to sniff out threats.

That almost is certainly a survival trait evolved to help humans rapidly and subconsciously pick a dangerous odor from the sea of scents constantly surrounding us, Li said. Today, that might mean someone who has been through a kitchen fire can tell immediately if a whiff of smoke has that greasy undertone or simply comes from the fireplace.

But the MRI scans found the brain's emotional regions did not better discriminate among the different odors, Li noted. That discrepancy between brain regions is where anxiety disorders may come in. If someone's olfactory region does not distinguish a dangerous odor signal from a similar one, the brain's emotional fight-or-flight region can overreact.

Researchers say that is a theory not yet tested.

For now, Northwestern neuroscientist Jay Gottfried, the study's senior author, says the work illuminates a sense that society too often gives short shrift.

"People really dismiss the sense of smell," said Gottfried, who researches "how the brain can put together perceptions of hundreds of thousands of different smells. ... Work like this really says that the human sense of smell has much more capacity than people usually give it credit."

 

 

Datum: 28 maart 2008

SCENT DEFINES A BUILDING'S SOUL

Learn why scent delivery systems should become a new standard in high-end residential and commercial buildings at the first SCENTworld Conference & Expo 2008 in New York City '

(Scarsdale, NY , March 28, 2008) - The Japanese did it to improve productivity and reduce mistakes made by data entry workers. The Jones's down the street did it preparing for their "open house". They both used scent: Citrus for the Japanese and fresh baked cookies in suburbia. Sounds complicated? Not anymore

.A good opportunity to learn about the state of olfactory art and how it relates to architecture and interior design is the Scent Marketing Institute's SCENTworld CONFERENCE & EXPO 2008, from June 29th through July 1st at the Marriott Marquis Times Square in New York City. It is the first conference of it's kind - exclusively focused on the use of scent in non-traditional ways. Industry thought leaders, scent developers and equipment manufacturers will be attending.

Multinational brands such as Samsung and retailers such as SONYstyle already know that customized scents not only help define a brand but also sell. It is scientifically proven that in a scented environment, customers linger longer - that same science applied at a Las Vegas casino resulted in a 45% increase of revenue at the slot machines.

Tests also show that scent increases the perception of value for certain products for which people would ultimately pay more money. Maybe that led to the genial idea to "define" the four towers of the CityCenter in Las Vegas with individual scents.  Word is that buyers made a purchase decision or picked one tower over the other solely based on the scent they experienced.

"It won't take long and we will find a scent delivery infrastructure in commercial and residential buildings", says Harald H. Vogt, the Scent Marketing Institute's founder. "Technology exists to either scent individual rooms or pipe it into the HVAC system. Almost every hotel does it in their lobby areas." He sees scent as an opportunity for architects, commercial property developers and homebuilders to differentiate their work add character to the building environment.

With home fragrance sales in the US topping $5.1 billion in 2007, customer acceptance should be a no-brainer. "In that category and beyond, the aromatherapeutic potency of fragrances has not even been scratched", says Vogt. "Bergamot reduces stress, orange eases depression, grapefruit lessens fatigue. All you need is your tenants' consent and you can make a new or renovated office building a better place to work". Oh, and then there is the scent of apple that positively impacts the perception of space.

All the sudden the cubicle feels like a corner office.

The Scent Marketing Institute is a worldwide leading authority that supports and facilitates the development and implementation of Scent Branding efforts and scent-centered marketing strategies. For more information on the Institute: www.scentmarketing.org

Datum:  17 maart 2008

Vanaf 20 maart geopend: CORPUS EXPERIENCE "een reis door het menselijke lichaam".

Aromatics Europe is verantwoordelijk voor de implementatie van de verschilende geursystemen in deze fantastische nieuwe atractie.

CORPUS een wereldprimeur

Een wereldprimeur in Nederland. Maak een reis door je eigen lichaam en beleef via de verschillende theaters, 3D films en meer, op een geweldige en verrassende manier onder andere hoe het hart werkt, hoe een wond heelt of hoe je darmen omgaan met een broodje kaas. Denk je eens in hoe het zal zijn om door je eigen lichaam een reis te maken!

CORPUS is een attractie waar men op een educatieve wijze leert waarom het belangrijk is om gezond te eten, gezond te leven en veel te bewegen.

De reis door de mens loopt vanaf de knieën tot aan de hersenen. Vervolgens kun je tijdens de weg naar beneden in de medische infotheek meedoen met spelletjes, testjes, informatie opvragen over medische gegevens en meer!

Medische infotheek

In de medische infotheek kun je je kennis op medisch gebied vergroten. Heb jij je ooit afgevraagd of je conditie op peil is of wat je reactie snelheid is. Misschien wil je wel meedoen met een operatie, of iets aan een arts vragen. Dit alles kan in onze medische infotheek. Ook beheren wij een zeer uitgebreide medische database waar je informatie kunt opvragen over ziektes, operaties, preventie enz.

Aan het eind van je tocht krijg je een medisch paspoort mee waar al je persoonlijke resultaten van de testen in staan.

Adres:

CORPUS ‘reis door de mens’

Willem Einthovenstraat 1

2342 BH Oegstgeest

Tel: 071 75 10 200

Fax: 071 75 10 201

info@corpusexperience.nl

 

Datum: 10 maart 2008

De Telegraaf maandag 10 maart 2008

Zweetsokken verpesten après-ski

door Herman Stam

VAL THORENS -  De lucht in Franse après-skitenten is dit jaar voor veel Nederlanders niet te harden. Vroeger werden zweetlucht en stinksokken verdrongen door de sigarettengeur in cafés en bars die de neuzen van de bezoekers bedwelmden. Maar nu sinds 1 januari een rookverbod is ingesteld in de Franse horeca komen andere penetrante aroma's na een stevig dagje skiën veel sterker naar boven.

Else Schepers, directeur van Time Out Tours, die voor duizenden Nederlanders reizen naar skioorden in Frankrijk organiseert, heeft al diverse klachten gehoord over de lucht tijdens de après-ski.

"Ik weet dat horecaondernemers in plaatsen zoals Val Thorens en Tignes serieus kijken naar oplossingen om dit tegen te gaan. Bijvoorbeeld door frisse geurtjes in speciale apparaten te verspreiden of door betere aircoapparatuur aan te brengen", aldus Schepers.

Roelof Greve, die net terug is van een vakantie met een aantal vrienden in Les Deux Alpes, bevestigt dat de geur tijdens de après-ski verre van een pretje is. "Zo'n rokerige bar vond ik ook niks, maar dit is nog een stuk goorder. Als dit ook zo in de disco's in Nederland gaat als het rookverbod wordt ingevoerd, dan blijf ik voortaan thuis."

Voor Arn Westen, de Nederlandse eigenaar van de populaire cafés Le Monde en Veronica Snowcafé in Val Thorens, kwam de vieze lucht als een verrassing. "Ik heb er nooit bij stilgestaan dat rooklucht de boel zo neutraliseert. Sneeuw en vocht in combinatie met de inspanningen op de pistes en een drukke dansvloer geeft een vies boeltje bij elkaar."

In Oostenrijkse après-skitenten is roken nog wel toegestaan. In ons land gaat het rookverbod in de horeca op 1 juli in.

 

Datum: 7 maart 2008

Vanaf 7 maart geopend: Museum Elburg- Geschiedenis van een Havenhoofd

7 maart t/m 23 mei

'kop van 't Ende' - Geschiedenis van een havenhoofd

De tentoonstelling geeft een overzicht weer van de historie en restauratie van het havenhoofd. Geluiden en geuren versterken de ervaring die u zult opdoen.

Naast films, foto's, prenten, tekeningen, maquettes en schilderijen wordt ook de originele petroleumlamp van het type 'schipper-toplantaarn getoond. De materialen

waarmee het havenhoofd is gemaakt zijn terug te vinden in de expositiezaal

Adres:

Museum Elburg

Jufferenstraat 6-8

8081 CR Elburg

tel: 0525 - 68 13 41

Datum: 27 februari 2008

Persbericht

Neus medebepalend voor tevredenheid met werkplek

Meer dan de helft van de Nederlanders die in een kantoor werken, vinden de geur op het kantoor een van de belangrijkste factoren die een negatieve invloed hebben op de werksfeer. Alleen de werkdruk en het (slechte) humeur van collega’s leggen nog meer gewicht in de schaal.

Dit is een van de resultaten van het Werkplek Tevredenheidonderzoek dat werd uitgevoerd door ITHAKA research uit Amsterdam.

Negatieve invloed

513 op kantoor werkende Nederlanders lieten hun licht schijnen over de vraag welke factoren het meest van invloed zijn op de tevredenheid met hun werkplek. De werkdruk (genoemd door 64% van de ondervraagden), het slechte humeur van de collega’s (genoemd door 55%) en de geur op het kantoor (52%) blijken belangrijke ‘dissatisfiers’. Ook de aankleding van het kantoorpand draagt volgens een derde van de Nederlanders in negatieve zin bij aan de werksfeer.

Positieve invloed

Collegialiteit (71%) en sociale contacten met collega’s tijdens het werk (60%) worden genoemd als de voornaamste factoren die een positieve invloed hebben op de werksfeer. In dit rijtje van satisfiers vinden we verder wederom het humeur van de collega’s maar ook, opvallend genoeg, ‘radiomuziek op de achtergrond’. Dit laatste is voor bijna eenderde van de Nederlanders een belangrijke positieve factor, net iets belangrijker nog dan ‘de mate waarin er overeenstemming bestaat over de na te streven doelstellingen’.

Nog een ander opvallend resultaat is dat er twee keer zoveel mensen (17%) zijn die vinden dat borrels en bedrijfslunches een negatieve invloed hebben op de sfeer als mensen die vinden dat deze borrels een positieve bijdrage daaraan leveren.

Vrouwen vaker ontevreden over de hygiëne op het werk

In het onderzoek werd onder meer onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Zo kwam naar voren dat vrouwen significant minder vaak dan mannen tevreden zijn met de klimaatbeheersing en met de hygiëne in het kantoor. Mannen zijn vaker dan vrouwen tevreden met de auto en het mobieltje van de zaak.

De manager is minder overtuigd van belang goede werksfeer dan de directeur

En ook het onderscheid op basis van functieniveau leverde aardige resultaten op. Wij maakten onderscheid tussen directeuren/eigenaren, managers en medewerkers. Er blijkt bijvoorbeeld dat managers veel minder dan directeuren doordrongen zijn van het belang van een goede werksfeer en van goede arbeidsomstandigheden.

Verhuizing Ithaka research

De aanleiding voor het uitvoeren van het Werkplek Tevredenheidonderzoek was de recente verhuizing van ITHAKA research naar een nieuw pand in Amsterdam. Een goede reden om eens inzicht te verkrijgen in wat bepalende factoren zijn voor de tevredenheid met de werkplek.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ithaka research

Martien Schriemer

020-4100000

mschriemer@ithaka.com

 

Factsheet

Naam onderzoek:       Werkplek Tevredenheidonderzoek

Door:                       

THAKA research

Noorderakerweg 90

1069 LW  Amsterdam

Telefoon: 020-4100000

Contactpersoon:         Martien Schriemer

Methode:                      Online onderzoek

Steekproef                   513 Nederlanders die 9 uur of meer per week op kantoor of in                                        een kantooromgeving werken

Datum: 20 februari 2008

CITRUSGEUREN KALMEERT ARRESTANTEN

Algemeen Dagblad  woensdag 20 februari 2008

 

Datum: 19 februari 2008

DE TELEGRAAF  dinsdag 19 februari 2008

Arrestant kalmeert met geur

door Gerda Frankenhuis

ROTTERDAM -  Lastige en opgefokte arrestanten worden sinds kort op een politiebureau in Rotterdam rustig gehouden met een lekker luchtje.

Het korps Rotterdam-Rijnmond is een voor de Nederlandse politie uniek experiment begonnen met geuren, die via het luchtsysteem het bureau aan het Stadhuisplein worden ingeblazen. Ook de neusgaten van de bezoekers en het eigen personeel worden met een fris geurtje 'gekieteld'.

In het bureau wordt een zweem van frisse sinaasappelgeur verspreid, wat niet alleen een kalmerend effect heeft op de arrestanten, maar ook een aangename werksfeer voor de politiemedewerkers creëert.

Opgefokt Het experiment, dat inmiddels een aantal weken loopt, is volgens het korps een groot succes. Uit onderzoek blijkt dat de verspreiding van de geur er hoogstwaarschijnlijk voor heeft gezorgd dat de vraag naar kalmerende medicijnen voor de arrestanten, die vaak opgefokt en gestrest het politiebureau binnenkomen, is afgenomen. De proef wordt dan ook met een half jaar verlengd. "Als het tweede experiment inderdaad aantoont dat het medicijngebruik met vijf à tien procent kan dalen, scheelt dat in de medische kosten. Die bedragen in totaal toch zo'n 665.000 euro per jaar" , zegt hoofd arrestantenzorg Herma Heester in het politiepersoneelsblad 'Geboeid'. Het luchtje veroorzaakt geen allergische reacties. Ook juridisch zijn er volgens de politie geen obstakels. "Het doel is een prettiger atmosfeer voor de verdachte te creëren. Neveneffect kan zijn dat een oververhitte arrestant rustiger wordt", zegt Huub Vissers, als jurist betrokken bij de proef.

.

 

   
 
 
  fragrance | perfume oil | geur olie | geurtechnologie | geur ruiken | luchtzuivering | geurmachine | luchtbehandeling | geur marketing | geurmarketing  
  about us|links|contact   disclaimer|design: kvl